Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Realisme 16
Categories: Kunstbeurs

Het was weer zover! Het jaarlijkse realisme feestje in de Passenger Terminal te Amsterdam. Al jaren één van mijn favoriete kunstbeurzen wegens het hoge gehalte aan echte kunst. Ik vind – ook al jaren – dat de ‘realisten’ qua onderwerpen best wat vaker de diepte in mogen duiken. Maar het oog wil ook wat en dat oog werd volop gestreeld.

In het Engels heb je de term ‘eye candy’. Die is hier helemaal van toepassing: twee schilderijen van Elvira Dik (Collectie Harms Rolde) met volop realistisch snoep.

Het kan ook wat gezonder met het ‘broodje gezond’ van Tjalf Sparnaay (Collectie Harms Rolde). Welk schilderij je ook boven de bank hangt, trek gegarandeerd 😉

Bij Morren Galleries stonden meerdere in het oog springende beelden van dieren. De ‘kwak’ van Evert den Hartog was op slag de favoriet van mijn vogel minnende tante. En wat zat daar nou? Een heel maf hondje, van kunstenaar Peter Vanbekbergen. Als je je visite aan de praat wilt krijgen, zet dan dat hondje in je kamer!

Bij Galerie Petit kun je ook terecht voor schitterende dierenbeelden. Hier een prachtige uil van Fiona Zondervan. Ook aansprekend bij Petit: de bronzen huizen en huisjes van Harry de Leeuw.

Naast Petit exposeerde bij 99 Uitgevers een bekende van me: Willem Bosveld. Goed om te zien dat zijn werk nu een groter publiek kan bereiken.

Even verderop was kunstenaar Hans Versfelt ‘live’ aan het schilderen. Zijn model stond geduldig over de beurs uit te kijken tot het schilderij gereed zou zijn.

Ik kwam zowaar familie van de ‘streetart’ tegen, een werk van Peter Simon Mulhausser, ‘achterwerken’ in verschillende kleuren voor aan de muur. Ze deden me meteen denken aan verschillende lichaamsdelen die ik de laatste tijd aan Amsterdamse gevels tegenkwam en waar ik binnenkort nog een blog over schrijf.

Gemengde technieken van Arjan van Arendonk, erg vrolijk. Wel apart om een ijsvogeltje tegen te komen in de rol van kolibrie.

Barbara Perquin geeft het fenomeen ‘wandelende tak’ een nieuwe aanblik (Galerie Année). En wat een prachtige bloemenchaos van Dina Belga!  (ook Galerie Année).

Opvallend schilderij van Walter Elst (Morren Galleries). Waar zouden die sleutels voor zijn?

Heel origineel vond ik de lucifer maskers van David Mach (Galerie Het Cleyne Huys).

Het lukt een aantal galerieën altijd wel om tóch wat abstract mee naar binnen te smokkelen. Maar het is wel mooi om te zien, deze ‘realistische lijnen’ van Jacqueline Bozon (Mark Peet Visser).

En tot slot een eervolle vermelding voor Jeroen v.d. Velden, student aan de Wackers Academie. Zijn schilderij van de ingang van de Oudemanhuispoort te Amsterdam is weliswaar niet te koop, maar wel erg sfeervol.

Nog te zien tot en met zondag 24 januari 2016. Zie voor meer informatie www.realismeamsterdam.com

 


Comments are closed.