Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Zeefdruk avontuur (2)
Categories: Geen categorie

Na een jaar zelf experimenteren leek het mij een goed moment om een cursus te volgen. Ik had inmiddels besloten dat het iets is waarmee ik wil doorgaan. En als je zo in je uppie bezig bent komen er vragen op. Helaas… én gelukkig heeft Dr Google niet overal een antwoord op.

Gelukkig, want ik had de weekendcursus bij Esther Mosselman in het Wilhelminapakhuis in Amsterdam niet willen missen. Met een tomeloos enthousiasme en heldere uitleg lukte het Esther om in twee dagen de kunst van het zeefdrukken over te brengen. Zelfs de beginners gingen met mooie resultaten weer huiswaarts. En de vragen die ik had als gevorderde beginner werden allemaal beantwoord.

Op zaterdag begonnen we met ‘sjabloondruk’. Met behulp van uit dun papier gesneden sjablonen maak je in meerdere lagen een zeefdruk. Het is al mogelijk om in twee drukgangen een sprankelende afbeelding te krijgen. Mijn ontwerp heet ‘appeloogst’. De basis was een blauwe achtergrond met witte uitsparingen. Als trucje kun je dan ook andere kleuren verf op de zeef doen, in mijn geval witte ‘verfdruppels’. Het geeft een levendig resultaat.

Voor de tweede laag had ik het vel met de uitsneden als sjabloon genomen. Daar deed ik eerst alleen gele en daarna half geel en half rode verf doorheen (‘inkt’ heet die verf eigenlijk in zeefdrukjargon). Toen kwam ook de truc met het ‘plaatsen’ van de tweede druklaag. Want hoe krijg je die precies goed op de eerste druklaag? Daar kwam een groot doorzichtig vel plastic aan te pas. Je drukt eerst een ‘proef’ op dat doorzichtige vel en vervolgens kun je elke keer het papier eronder op de juiste / gewenste wijze positioneren voor je de tweede laag erop drukt. Wat een vondst!

Op zondag gingen we aan de slag met de fotogevoelige emulsie en belichten. De meeste cursisten hadden de dag ervoor een foto opgestuurd die Esther voor ons gerasterd had op de computer. Want dat is nodig om ‘m te kunnen afdrukken via de zeef.

Ik had een hagedis uit Artis gekozen. In drie lagen werd het een spectaculair beestje: eerst paars met vorm-uitsparingen (dat is dan weer sjabloondruk). Vervolgens de foto van de hagedis in neongroen en daarna nog een keer in zwart, behalve de uitsparingen, die wilde ik lichtgroen houden. Het werd een mooie plaat, evenals de twee proef-lagen op het doorzichtige plastic. Jammer genoeg was het niet mogelijk die te behouden als extra kunstwerkje 😉

Overigens was er ook mooi resultaat van de cursiste die in plaats van een foto echte bloemen en bladeren had belicht. Er is veel mogelijk met zeefdruk.

Het was een inspannende cursus, maar wat hebben we veel geleerd! Dank aan Esther en mijn medecursisten voor het inspirerende weekend!

Meer info over de zeefdrukcursussen van Esther Mosselman: www.zeefdrukles.nl

 

Comments are closed.