Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
BIG ART
Categories: Expositie

Grote kunstwerken in een stemmig spookachtige entourage, althans, toen ik er vrijdagavond was. Overdag zullen de XL kunstwerken vast in een andere sfeer te bewonderen zijn dan in het halfduister met bouwlampen. De ruimtes in het gebouw van de voormalige Diamantbeurs van Amsterdam zijn nog kaal, je zou het met een mooi woord ‘industrieel’ kunnen noemen.

Het rijksmonument zal eind 2017 openen als ‘Capital C: het creatieve epicentrum van de stad.’

Tot en met 27 november 2016 staat Capital C, vol met ruim vijftig oversized installaties van grootse namen en jong talent uit de kunstwereld. Een deel van de kunstwerken is alleen om te bekijken en een ander deel is ook te koop.

Initiatiefnemer is Anne van der Zwaag. Zij is curator, publicist en directeur van designbeurs OBJECT. Ze stelde eerder grote interdisciplinaire tentoonstellingen samen zoals WIT (Nederlands Fotomuseum), PASTOE (Kunsthal) en BAL! (Paleis Soestdijk). Zij voegt daar nu het jaarlijkse BIG ART aan toe.

De tentoonstelling is van de derde tot en met de zesde verdieping. Het is wel uitkijken voor alle afstapjes en andere onregelmatigheden, dus enige voorzichtigheid is geboden. De tentoongestelde kunst varieert van geweldig tot tenenkrommend en alles daar tussenin.

De ‘ru├»ne van rubber’ zoals ik ‘m maar even noem, vond ik helemaal geweldig. Gemaakt door Nynke Koster (www.nynkekoster.com) / Torch Gallery. Als je er langs loopt denk je dat ‘ie van steen is, maar hij is zacht en je kunt er op zitten. Wie nog een originele bank zoekt voor in een lounge-kamer….

Een putdeksel voor aan de muur, in perspectief, ook niet verkeerd. Een werk van Maurice van Tellingen bij Witteveen Visual Art Centre. De dame van de galerie vertelde erbij dat Van Tellingen ook kleiner werk maakt, deze weken te bezichtigen bij de galerie. (www.witteveenvisualart.nl)

Dan deze bijzondere houtskooltekening van Ron Amir (Serieuze Zaken Studioos). Het paste helemaal bij de sfeer van het gebouw, maar zal vast ook op andere plekken opvallen.

 

Verder kwam ik tegen:

 

Een heel creatief ‘kleed’ (Shoes off please) van Wouter Klein Velderman (C&H gallery):

‘Immer durende omwegen’ van Pieter Obels (Galerie Roger Katwijk):

‘The hunt (with a loose rope)’ van Jisan Ahn (Galerie Bart):

 

‘Handelsbelang’ van Erik Mattijssen ( Witteveen Visual Art Centre):

Een paar prachtige lampen waarvan ik de maker niet kon achterhalen:

Hans van Bentem met oildrums:

en ‘Saturn rocket’en ‘Long March rocket’:

Itamar Gilboa met ‘Very Happy Meal’:

en helemaal bovenin, na het passeren van een aantal ‘lachspiegels’ en het beklimmen van een wenteltrapje, ‘The Empty Chair’ van Maarten Baas:

 

BIG ART is een bezoekje waard, maar pas wel op voor alle richeltjes en afstapjes:

 

Meer info op: www.bigart.nu

 


3 Comments to “BIG ART”

 1. Paul Voors says:

  Leuk om te zien/lezen dat iedereen zijn eigen keuzes maakt in de favoriete werken.
  Het concept Big Art vond ik zelf niet goed tot zijn recht komen. De hoogte was beperkt en grote liften/toegangsdeuren ontbraken. Het werk Waldenstorm van Wouter Klein Velderman moest daardoor op de grond liggen, toch jammer.

 2. Blom Spotter says:

  Hoi Eline,
  Mooie reportage over Big Art.
  Bij de lampen stond toen ik er was (ook)geen bordje, maar navraag leerde me dat die net als de lampen op een hogere verdieping van Alex de Witte waren. Erg mooi in tegenlicht vorige week zaterdag.
  Mijn foto’s vind je op flickr https://www.flickr.com/photos/kunstinbeeld/

  Groetjes.
  Blom