Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
For Real 2017
Categories: Kunstbeurs

 

De Realisme beurs in de Passenger Terminal Amsterdam is voor mij inmiddels de traditionele opening van het kunstjaar. Ook dit jaar viel er weer veel moois te genieten. Maar er waren wel wat zaken veranderd.

Ten eerste is de naam aangepast: Realisme is ‘For Real’ geworden. Ten tweede is het aantal deelnemers iets beperkt. Dat heeft geresulteerd in nieuwe namen en in (al of niet vrijwillig) afvallers.

Ik was woensdagavond op de opening en wat meteen opviel was dat het gezellig druk was, waar je voorheen tijdens de opening over de hoofden kon lopen. Voor mij als bezoeker best heel aangenaam, maar zou het ook goed zijn voor de galerieën? Wat ook opviel was het gebrek aan reclame in de weken voorafgaand aan de beurs. Het vrij sterke logo van het geschilderde oog is niet meer. Dat was trouwens al eerder vervangen, maar nu is de huisstijl helemaal onduidelijk. Hm.

Maar dat doet allemaal niets af aan de prachtige kunst die ik weer gezien heb. Dit keer zal ik de kunstwerken selectie per galerie groeperen. Met name Mokum en Morren Galleries vond ik erg mooi werk presenteren.

 

Galerie Mokum

 

Ger Eikendal – Verdronken aarde

Piet Sebens – Gele schaal met schelpen

Dimitri Desiron – Shade

Stijn Rietman – Small tip

 

Morren Galleries

 

Evert den Hartog – Kwak no. 4 / Walter Elst – Klapekster

Walter Elst – IJsvogel op wacht

Pieter vanden Daele – Oscar

 

Huub Hannen Galerie

 

Erik Buijs – Scimmia Etrusco

Anke Roder – In de Tuin (encaustiek op houtpaneel) Dit is een techniek die ik nog niet kende, maar de galeriehouder vertelde dat de oude Grieken deze techniek al gebruikten. Het is bijenwas met pigment. Kan goed tegen hoge temperaturen (dat zou je niet verwachten met was) maar verrassend genoeg niet tegen vorst.

 

Contempo Galerie

 

Peter Zwaan – Tweekleur papiervis

Nikkie le Nobel – When I Look Back

 

Heissingsart Galerie

 

Untitled

Warten auf die Apokalypse XI

 

Galerie Année

 

Corjan Nodelijk – On a stick

Barbara Perquin – Elf

Verder kwam ik tegen:

 

Daniël Horowitz – Ursus arctos serpentiformis / Rutger Brandt Gallery

En twee objecten waarvan het zou kunnen dat ze bij elkaar horen: een projectie van een kamerplant en een houten hondje. (Galerie Untitled). Ik kon geen verklarend bordje vinden, dus het zouden ook gewoon rekwisieten kunnen zijn. Hoe dan ook opvallend en grappig.

Hopelijk is er na de voorzichtige start bij de opening nog goed verkocht. De Realismebeurs staat na vele jaren nog steeds garant voor een hoop juweeltjes bij elkaar.

 

 


Comments are closed.