Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Zandmandala
Categories: Geen categorie

 

De monniken van het Sera Jey klooster in India zijn op tournee. Zij maken zandmandala’s om geld in te zamelen voor hun klooster.

Ze waren van 25 tot en met 28 mei te gast bij het Maitreya Instituut te Amsterdam, waar zij in vier dagen een Medicijnboeddha zandmandala maakten.

 

Op donderdag 25 mei was er eerst een openingsceremonie. De monniken deden ook gebeden voor de genezing van alle wezens die ziek zijn en voor vrede en harmonie in de wereld. Op zondag 28 mei was de sluitingsceremonie, waarbij het zand van de mandala weer door elkaar gehusseld werd. Om ons eraan te herinneren dat niets permanent bestaat. Een deel van het zand werd vervolgens als zegening in de Amstel uitgestrooid.

 

 

Ik was zelf ongeveer een uur voor de sluitingsceremonie aanwezig. Alleen de buitenste cirkel wachtte nog om met zand gevuld te worden. Het was een fascinerend gezicht, de monniken in opperste concentratie met ijzeren pijpjes gevuld met zand, als ware het holle penselen met het zand als verf. En als er wat zand buiten de cirkel viel, dan werd het patroon bijgewerkt met een creditcard of telefoonpasje. Het resultaat was prachtig!

 

Meer informatie: https://www.maitreya.nl/amsterdam-zandmandala-sand-mandala.htm

 


Comments are closed.