Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Japan in Leiden
Categories: museum

 

Cool Japan Museum Volkenkunde Leiden

Het uitje naar Leiden was gewijd aan twee Japan tentoonstellingen: Cool Japan in het Museum Volkenkunde en Het Sieboldhuis, dat een vaste Japan collectie heeft.

Cool Japan viel me een beetje tegen. Misschien omdat ik inmiddels gewend ben aan ‘blockbuster’ tentoonstellingen. Anderzijds vond ik de items van de tentoonstelling een beetje fragmentarisch, los zand. Het idee was om klassiek en hedendaags Japan met elkaar te verbinden. Op de een of andere manier maakte het niet echt indruk op me. Een aantal items die ik tegenkwam:

 

Uki-uki, acryl en bladgoud op doek van Matsuura Hiroyuki.

De grote golf, jurk ontworpen door Alena Akhmadullina, naar de beroemde prent van Hokusai.

Dansende en zingende robot.

De huistijger, kleurenhoutsnede door Utagawa Kuniyoshi.

Hello Kitty schoenen door CK Reid.

Leuke kikkertjes en een konijn:

 

(foto top) Otafuku II door Nara Yoshitomo.

 

Overigens is er in het museum nog veel meer te zien, dus toch wel een bezoekje waard.

 

Het Sieboldhuis was een charmante verrassing. Het woonhuis van voormalig arts Philipp Franz von Siebold (1796-1866) kent weliswaar geen zalenvol Japanse voorwerpen, maar de sfeer in de kleine zalen is wel bijzonder. Je stapt in de wereld van vroeger, dat gevoel. Von Siebold verzamelde tussen 1823 en 1830 een veelheid aan kunst- en natuur voorwerpen.

 

In de tuin staat een indrukwekkende bos bamboe.

Op de bovenverdiepingen twee heel aardige kleine exposities. De ene ging over ‘Ema’, tastbare gebeden. Het zijn kleine wensbordjes die bij tempels staan. Aan de ene kant van het bordje staat een afbeelding. Handgeschilderd of, tegenwoordig vaak, voorbedrukt. En op de achterzijde is plaats voor een wens, een gebed of een verzoek aan de goden. Een beschreven ema wordt aan het rek bij de tempel gehangen. Deze tentoonstelling gaat over ’ema’ die betrekking hebben op gezondheidsproblemen. Het is een bonte verzameling die zelfs een exemplaar met ‘Hello Kitty’ bevat!

De andere expo toont werk van kunstenaar Casper Faassen. Hij combineert verschillende technieken en materialen. Het effect van die combi van foto- en schildertechnieken is feeëriek. Sfeervol en met een vreemd soort dieptewerking.

 

Het inspireerde mij ter plekke tot het maken van een foto van de tuin door een zonnescherm heen, effect is best leuk al zeg ik het zelf 😉

Meer informatie:

http://cooljapan.volkenkunde.nl/ (t/m 17 september 2017)

 

http://www.sieboldhuis.org/


Comments are closed.