Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Moon
Categories: galerie

Galerie Moon aan de Grote Bickersstraat 71 te Amsterdam gaat, na acht jaar in het huidige hoekpand, eind september verhuizen naar de Bickersgracht 54. Gelukkig niet ver weg, maar ‘op 20 seconden lopen’ van het huidige punt. Een gesprek met galeriehoudster Monica Kugel.

“Ik ben nogal druk maar mijn man Willem kan heel rustig vertellen over de geschiedenis van de buurt”. In een uur tijd springen we van het ene naar het andere onderwerp, maar er valt ook heel veel te vertellen over de galerie, die tegelijk ook winkel is en startpunt van gidswandelingen over de Westelijke Eilanden. ‘Moon’ is vernoemd naar Monica, die vroeger zo op school werd genoemd. “Als Engelsen het hebben over Moen dan denk ik laat maar zitten, dat is helemaal niet erg.”

Het pand zit niet heel erg in de loop, maar twee Oekraïense toeristen hebben het toch weten te vinden. Monica ontvangt de dames enthousiast en geeft toelichting op wat er in de winkel zoal te vinden is. “Ik kan best goed met klanten omgaan, ik krijg makkelijk contact.” Dat ontdekte ze in de tijd dat ze werkte bij het Japanse winkeltje aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Het was noodzaak, want haar goede baan als beleidsadviseur bij het GVB was ze kwijtgeraakt na een reorganisatie. “Het was moeilijk om weer een baan op dat niveau te krijgen, toen al.” Aanvankelijk keek ze een beetje neer op het winkel werk. Maar na verloop van tijd werd het leuk: “Er worden mooie producten verkocht, het is een soort museum winkel eigenlijk. Er komen ook mensen die houden van mooie spullen.”

Monica woonde destijds al met echtgenoot Willem en zoon in een groot pand even verderop op de Bickersgracht. Op een gegeven moment werd bekend dat het hoekpand aan de Grote Bickersstraat verhuurd zou worden. Monica en Willem dienden een voorstel in bij verhuurder de Kei en tot hun verrassing kwamen zij door de selectie. Monica: “Toen hadden we zoiets van ‘nou moeten we wel’! Het was volledig casco, er was helemaal niks. Er zat nog geen wc en geen keuken in, die heeft Willem er zelf in gezet. Begin september kregen we de sleutel en eind oktober had ik mijn eerste opening. Ik had nul ervaring, maar dat leer je wel door schade en schande. Er zit echt heel veel werk aan een onderneming vast. Dat hoor je altijd, maar je ervaart het pas als je het zelf doet.”

De galerie is een welkome aanvulling op het beperkte winkelaanbod in de buurt. Moon biedt een veelheid aan producten en activiteiten. Je kunt er binnenlopen voor kunstexposities, Japans servies en kimono’s, sieraden, boeken en ansichtkaarten. Je kunt je inschrijven voor wandelingen door de buurt, lezingen, workshops. Daarnaast is het ook mogelijk om een ruimte te huren, desgewenst met catering.

Ik ben zelf ook liefhebber van Japans keramiek, dat bij Moon altijd goed betaalbaar is. Monica: “Je kunt een schaal van 150 euro kopen, maar die zet je dan in de kast. Ik bied liever producten die én heel mooi zijn én bruikbaar. Gewoon dingen waardoor het dagelijks leven mooier wordt.”

Het is een weloverwogen keuze geweest om niet alleen galerie te zijn: “Deze combinatie werkt drempelverlagend. Als je alleen een galerie hebt met zo’n kale muur en drie werken hebt hangen, komt er niemand binnen. Ik wil een soort tussensfeer creëren.”

Eind september verhuist de galerie naar het woonhuis van Monica en Willem. Er is ruimte over nu hun zoon het huis uit is. Bijkomend voordeel is dat de huurkosten verdwijnen. Dat is een opsteker nu de gemeentelijke subsidie voor de lezingen is vervallen. Monica: “Voor de lezingen heb ik steeds subsidie uit het cultuurbudget aangevraagd en gekregen. Maar dit jaar is helaas die hele cultuursubsidie stopgezet. Dan moet de gemeente bezuinigen op cultuur en dan pakken ze die kleine subsidies waarmee je iets voor de buurt kon doen. Er kwamen ook heel veel mensen uit de buurt, die anders misschien nauwelijks meer de deur uitgaan ‘s avonds.”

De Westelijke Eilanden, hun buurt, is het middelpunt van alle activiteiten. Monica is voorzitter van de jaarlijkse Open Atelierdagen (er zijn maar liefst 70 kunstenaars gevestigd op de Eilanden) en Willem organiseert de gidswandelingen. Hij heeft inmiddels drie verschillende wandelingen door de buurt ontwikkeld. Ook is er een boek verschenen: Westelijke Eilanden 1615-2015, uitgegeven in eigen beheer. Het is alweer toe aan de derde druk.

Wie in de buurt is van Bickerseiland moet echt eens langsgaan. Wie echter speciaal op pad moet kan een bezoek aan Moon ook prima combineren met de Haarlemmerstraat en de Noordermarkt. Goed voor een geslaagde dagtocht.

Verdere informatie over Moon en agenda van de activiteiten: www.galeriemoon.nl


Comments are closed.