Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Big Art 2017
Categories: Expositie

Vorig jaar was ik erg enthousiast over Big Art: groot formaat kunstwerken in een Amsterdams pand dat tijdelijk dienst deed als expositieruimte. Dus jaargang 2017 wilde ik ook graag meemaken. Dat was dan weer leerzaam: successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Voor mij ligt desondanks de taak een blog te schrijven over deze expo. Je wilt het ‘t liefst positief houden, zeker als je voor de preview uitgenodigd bent door een Bureau met altijd even aardige mensen. Maar je wilt ook eerlijk blijven.

Alleen foto’s dan en adres erbij? Nee, dat is vluchten. En dat was precies de neiging die ik kreeg terwijl ik ruimte na ruimte betrad. Nog een verdieping hoger, nog één. Opluchting als er een keer wat leuks of moois te zien was. Maar veel vaker galmde door mijn hoofd ‘Waahaar, waar is hier de nóóduitgang?’

En aan het gebouw lag dat niet. Dat is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Herengracht 182, een monumentaal pand uit 1615. Marmeren wenteltrappen en al klimmende steeds mooiere uitzichten over Amsterdam. Het was vooral de overvloedige aanwezigheid van conceptuele- en semi- conceptuele werken. De installatie, de gearrangeerde hoop rotzooi, de neontekst, het lapjesdoolhof, ze kwamen allemaal voorbij. De niet conceptuele werken, laten we zeggen de echte kunst, was hier en daar aardig. Maar de ‘wave’ ging niet door het stadion, om het gevoel te beschrijven.

De vaste lezer van mijn blog weet hoe ik over het conceptuele gebeuren denk. Ik doe mijn best om het zoveel mogelijk te ontlopen, maar niet altijd met succes.

Beeldende kunst is heel wat anders dan knutselen of het vervaardigen van rekwisieten. Helaas volhardt de gevestigde kunstorde in het vieren van de naakte keizer. Ik zou er mijn schouders over moeten ophalen, maar daarvoor is de beeldende kunst me te lief.

Welnu, ik was er eenmaal en daarom hierbij toch een kleine selectie van wat ik tegenkwam.

Een mede bezoeker voelde een onbedwingbare behoefte om door het oranje geval heen te stappen en dat ging hem goed af. Het bleek een buitengewoon geschikt object om doorheen te stappen.

Deze viagra wip-kip mocht door kinderen als speeltoestel gebruikt worden. Op eigen risico. Er waren geen wip-pleisters voor als het mis zou gaan.

Nog meer leuks voor de kinderen, een ‘installatie’ van kermistoestellen. Alles is kunst als je er maar een vernuftig tekstje bij zet.

Jahaaa, daar is ‘ie hoor, de zorgvuldig gecomponeerde hoop rotzooi. U weet wel, uit de categorie ‘schoonmaakster museum zet per ongeluk kunstwerk bij het oud vuil’.

Aiaiaia wat lelijk. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

Nog een clown, maar dan een gele.

Ach mooi Amsterdam, bied mijn ogen troost! (hoewel de vlag op de Westerkerktoren herinnert aan het overlijden van onze burgemeester…)

Dit beeld lijkt er meer op, zij het dat ik het niet mooi vind.

Een vis op het droge. Apart werk van Marijn Akkermans.

Dit is best aardige lichtkunst (Vantot).

De ijsvogel zie ik bijna dagelijks in het echt en ook deze kunstversie van Petra Hart kan mij zeer bekoren.

De bewegende Mondriaans van Willem van Weeghel waren erg leuk. Zoiets zou ik wel kopen als ik een groot huis had. De zwarte strepen bewogen langzaam over het witte vlak.

Het schilderij van Niek Hendrix herinnerde mij eraan dat ik die controle afspraak bij de tandarts nu eindelijk eens moet maken. Misschien een tip voor de tandarts: stuur deze afbeelding mee met de herinneringsoproep.

De ‘Lost Painter’ Hendrix kan erg goed schilderen. Ik hoop in de toekomst ook werk van hem te zien dat prettig oogt, om niet het gevaarlijke woord ‘mooi’ te gebruiken.

Als ik de expositie in één indruk zou moeten omschrijven is het dat het vooral niet mooi mocht zijn. Het moest blijkbaar afstoten. Wat een contrast met het schitterende uitzicht op Amsterdam.

Sorry, Bureau met de hele vriendelijke medewerkers. Meer kan ik er niet van maken dit keer.

Big Art

Donderdag 12 t/m zondag 15 oktober 2017

Dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur
De Zonnewijser, Herengracht 182, Amsterdam
Toegangsprijs 7,50 euro, tot en met 11 jaar gratis, 2,50 CJP korting
WWW.BIGART.NU

 


Comments are closed.