Eline's (levens)kunstblog
Eline Vulsma over leven en kunst
Amsterdam Oersoep
Categories: Kunst in het wild

Het is helemaal niets voor mij om zo’n opvallend ‘kunst in het wild’ object in mijn eigen stad zo lang links te laten liggen, maar het zal wel iets te maken hebben met de grote hoeveelheid interessegebieden die ik heb en overige, ‘gewone’ drukte. De passage is officieel geopend op 2 december 2016 door niemand minder dan voormalig burgemeester Van der Laan.

 

De beurspassage met de naam ‘Amsterdam Oersoep’ is een mini versie van de Markthal in Rotterdam, deels ook gemaakt door dezelfde kunstenaars: het kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam. (plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ heet hun werk in Rotterdam) Hans van Bentem verzorgde de verlichting. Het is een volkomen surrealistische passage tussen het Damrak en de Nieuwendijk. Qua stijl echt totaal eh… Efteling.

Nou heet Amsterdam tegenwoordig een pretpark te zijn, Pretpark020, maar zo’n volkomen heerlijk kitsch-geval is ook in Pretpark020 vrij zeldzaam. Er is zelfs een Holle-Bolle-Gijs aanwezig in de vorm van een vis, alleen moet je daar geen papier in gooien, maar kun je er water tappen. ‘Take some Mokum with you’ staat eronder.

‘Amsterdam Oersoep’ heeft een eigen website waar uitleg staat over wat het voorstelt: ‘Een ode aan de Amsterdamse grachten. Hierin zijn onderdelen terug te zien die het verhaal van de grachten vertellen: de penselen van Rembrandt, de talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo’s, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en nog veel meer.’

Dat ‘veel meer’ heeft waarschijnlijk betrekking op de lampen in de vorm van o.a. een bos tulpen, een klomp en een zak patat, die eerder verwijzen naar de toeristische soep…

De site vervolgt: ‘De passage vertelt het verhaal van het ontstaan van het leven en daarmee verbonden het verhaal van het ontstaan van de stad Amsterdam. (…) Op de granito vloer, de ‘rivierbodem’, vind je prachtig ingelegde symbolische voorstellingen en visuele elementen die verwijzen naar de Amsterdamse waterwegen; nautische tekens, zeemanstatoeages, vissen, golven en druppels. Maar ook fietsonderdelen en de penselen van Rembrandt die zijn vieze penselen regelmatig in de Amsterdamse grachten schoonspoelde.’

Nou, nou, die Rembrandt. Olieverf penselen afspoelen met water… kuch… misschien toch even bij een hedendaagse kunstschilder navragen hoe dat nou zit, met die olieverf penselen 😉 (mompelt iets over terpentijn…)

De website architectuur.nl noemt wat leuke cijfers: een plafond van 450 m2 glasmozaïek, bestaande uit meer dan 1 miljoen glasmozaïek tegeltjes. Verder zijn de zeven kroonluchters gemaakt van recyclede en vergulde fietsonderdelen.

In een interview op arnoeniris.nl vertellen de kunstenaars dat het een echte toeristische attractie moest worden. En net als in Lourdes een soort waterpunt. Toen ik er afgelopen week foto’s maakte waren er wel degelijk toeristen die (ook) foto’s maakten. Maar het ‘minpuntje’ van deze bedoelde attractie is dat er nauwelijks functie is. Eén klein terrasje, dat is het wel zo’n beetje. Waar de toeristen in de Markthal Rotterdam misschien te weinig kopen naar de mening van de marktlui, kún je hier nauwelijks wat kopen. Je moet er dus echt heen voor de kunst. Wie in de buurt is moet zeker eens langslopen. En anders geven mijn foto’s hier een aardig beeld.

Meer info op:

http://www.beurspassageamsterdam.nl/

https://www.architectuur.nl/nieuws/opening-beurspassage-amsterdam/

http://arnoeniris.nl/nl/2016/12/22/interview-beurspassage/Comments are closed.